Buitenplaats it Wiid

De Buitenplaats ligt in het watersportdorp Eernewoude, Earnewâld op z’n Fries. Het gebied van ca. 24 hectare grenst aan het meer “It Earnewâldster Wiid”. Het Friese woord “Wiid” betekent “het wijdse water” en wordt uitgesproken als “Wied”. Er zijn drie typen huizen gebouwd; een halfvrijstaand, een vrijstaand en een groot vrijstaand type. Op een paar na liggen alle huizen aan het water met een eigen aanlegsteiger. Er zijn als het ware eilanden gecreëerd. De heer Hans Wiegel, de toenmalige commissaris van de Koningin in Friesland, heeft in 1991 de start van de bouw verricht bij het slaan van de eerste paal. De huizen zijn opgeleverd in de periode 1993 en 1995 en staan op eigen grond.


Drie typen bungalows.

De drie typen zijn willekeurig over de eilanden verspreid. De huizen staan op heipalen omdat het een omgeving is waar veel veengrond voorkomt. De palen zijn gemiddeld 9 meter de grond ingegaan totdat ze op een harde grondlaag stonden. Op de palen is als het ware een betonnen bak geplaatst waarop een betonnen kanaalplaten vloer is aangebracht. Ook de verdiepingsvloer is van beton. De Spouwmuren zijn geisoleerd en traditioneel opgebouwd. De deuren en kozijnen zijn van kunststof met dubbel glas. De dakpanelen zijn voorzien van 20 cm isolatiemateriaal en het dak belegd met pannen. De architectuur van deze huizen is ontstaan door een knipoog naar de traditionele Friese boerderijen met A-dak en ûleborden.


Eigen gebruik en verhuur.

De eigenaar van een huis op Buitenplaats It Wiid is helemaal vrij of hij het huis wil verhuren. Voor de verhuur zijn goede organisaties aan het werk die er voor zorgen dat de gast zich thuis voelt. Er zijn veel gasten die jaarlijks terugkomen en een aantal zijn inmiddels zelf trotse eigenaar van een huis op It Wiid. De eigenaar die het huis niet verhuurd, komt en gaat wanner het uitkomt. Vaak is dit vakantiehuis de plek waar familie en vrienden samenkomen om bijzondere dagen of gebeurtenissen samen te vieren. Het huis, het water, de natuur en de prachtige omgeving zijn de beste ingrediënten voor onvergetelijke ervaringen.


Wonen midden in de natuur.

De grootte van de kavels is vanaf ca. 400 m2. Standaard zijn de huizen gescheiden door een heg van bosplantsoen. Aanvankelijk is de aangebrachte beplanting door een landschapsarchitect zoveel mogelijk aangepast bij de natuurlijke omgeving. Veel bomen met bessen om de vogels blij te maken en dat zijn ze! Ijsvogeltjes en uilen zijn niet zeldzaam op de Buitenplaats. Coniferen en andere exotische planten en struiken horen niet op It Wiid en daar wordt rekening mee gehouden. Langs het water is veel riet gepland en dat geeft een heerlijk geluid als het windje er door waait. Ook de eenden hebben het hier naar hun zin. Eendjes voeren is de favoriete bezigheid voor de kinderen. Onder het wateroppervlak is ook van alles gaande. Vissen in alle soorten en maten vinden het water op de Buitenplaats aantrekkelijk. Het water tussen de huizen oogt bruin en dat komt door de veengrond maar is van uitstekende kwaliteit. Bij warm weer is het heerlijk zwemmen en spelen vanaf je eigen tuin.